Tudomány

 A Kecskeméti Főiskola kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységével a régió egyik tudományos központja is. A gyakorlatorientált képzést folytató főiskolának nem elsődleges célja a kutatás, a főiskola ezzel együtt komoly eredményeket tudhat magáénak ezen a területen is.  Több találmány is igazolja ezt: a Kertészeti Főiskolai Karon kidolgozott váz nélküli fóliás korai termesztési eljárást országosan mintegy 3000 hektáros felületen hasznosítják. A nemzetközi együttműködésben fejlesztett számítógépes szőlő növényvédelmi előrejelző program pedig ma már több európai országon kívül Ausztráliában és Kanadában is ismert. A GAMF Karon a gépészeti tudományok terén – a sorjázás rugalmasságának és termelékenységének javítására – már 4 magyar szabadalom született. Mindhárom karon tudományos műhelyek (GAMFK, KFK, TFK) működnek, amelyek a szakterületüknek megfelelő témakörökben változatos kutatási programokon dolgoznak. A főiskola ösztönzi és támogatja a hallgatók tudományos tevékenységét, amihez a keretet a szakkollégium, a Tudományos és Művészeti Diákkör és a mentori hálózat adják.

A tudományos eredmények gazdasági hasznosulását segíti a Technológiai Transzfer Központ, amely jelentős uniós támogatást kapott tevékenysége bővítésére, a főiskola és gazdasági környezete közötti minél szorosabb együttműködés kialakítására, a tudományos eredmények széles körű megismertetésére. Számos olyan kutatási program folyik, amelyek cégek konkrét fejlesztési igényei alapján indultak. A Járműipari Tudásközpont és a Környezetbarát Technológiák Tudásközpont a főiskolán egy-egy tudományterület kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységét és gazdasági kapcsolatait koordinálja.

A főiskola két tudományos konferencia gazdája: az AGTEDU-t a három kar együttműködésével évente hirdetjük meg agrár, műszaki és pedagógiai témakörökben.  A Kertészeti Főiskolai Karon kétévente rendezünk tudományos konferenciát, 2013-tól Gazdálkodás és menedzsment elnevezéssel, amely rendre több száz résztvevővel zajlik. Tudományos kutatóink eredményeiket külföldön is bemutathatják: egy uniós pályázat révén két év alatt 70 munkatársunk vesz részt nemzetközi konferenciákon. Munkatársaink publikációikkal is jelen vannak a tudományos közéletben.

Kiemelt szerepet kap a főiskolai infrastruktúrafejlesztésben a tudományos kutatómunka feltételeinek javítása. A homokbányai Tudósház mintegy 1,2 milliárd forintos uniós támogatással épült egy korábbi laktanyaépület bővítésével, felújításával. A Tanítóképző Főiskolai Karon kialakított csillagvizsgáló lehetővé teszi, hogy a főiskola csillagászati kutatási programokban is részt vehessen. A főiskola saját és uniós forrásból is jelentős összegeket fordít eszközök és berendezések beszerzésére, amelyek a kutatás szolgálatában is állnak. 

 

A RÉSZLETEK A BAL OLDALI MENÜSORBAN

     

 

 

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!